Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза в сряда, че ясно е обяснил

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза в сряда, че ясно е обяснил
Коментари Харесай

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбеляза в сряда, че ясно е обяснил на съветския си колега Владимир Путин, че икономическите последствия ще бъдат по-тежки от преди, в случай че Москва нахлуе в Украйна. Байдън също удостовери, че присъединяване на Вашингтон във военни дейности " не е планувано ". Все отново той акцентира, че САЩ ще окажат спомагателна отбранителна помощ на Украйна, в случай че е належащо.

" Бях доста прям. Путин бе вежлив, само че аз дадох да се разбере, че в случай че в действителност нахлуе в Украйна, ще има съществени последствия, доста съществени последствия, стопански последствия, каквито в никакъв случай до момента не е имало ", разяснява президентът на Съединени американски щати. Байдън не приема " алените линии " на Путин във връзка с Украйна, написа СиЕнБиСи.

Принципът за групова защита на НАТО не се ползва за Украйна, тъй че Съединени американски щати нямат съответни правни отговорности към Киев, добавя Байдън.

" Имаме морално и правно задължение към нашите съдружници от НАТО в случай, че бъдат атакувани, в сходство с член 5, това е свещено обвързване ".

Съединени американски щати не одобряват настояването на Путин да бъде отказано влизане на Украйна в НАТО.

По време на диалога им Путин споделя на Байдън, че кандидатурата на Украйна за присъединение към НАТО би трябвало да бъде отхвърлена в подмяна на уверения, че съветските войски няма да извършат офанзива. Украйна търси приемане в алианса от 2002 година

Администрацията на Байдън иска Русия и света да схванат, че е подготвена да бъде по-твърда този път спрямо 2014 г., когато съветските сили анексираха Крим.

Попитан как Байдън се е обърнал към " алените линии " на Путин, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред кореспонденти, че Байдън " не е поел такива задължения или отстъпки ".

" Байдън подкрепя предлагането, че страните би трябвало да могат свободно да избират с кого да се свързват ", сподели Съливан.

По-рано Кремъл характеризираше разширението на НАТО на изток като директна опасност за сигурността, като твърди, че приемането на Украйна в алианса може да докара до напредване на войски на НАТО по границите на Русия.

" Путин е казвал още веднъж и още веднъж, че Украйна е културно и исторически част от Русия. Историята на Украйна е комплицирана, само че за Путин и други руснаци, Русия по право би трябвало да включва Украйна ", споделя Мери Елън О`Конъл, професор в университета Нотр Дам, на въпроса за какво Русия се опълчва на разширението на НАТО.

" Най-малкото Путин не желае Украйна да се отдели още повече от Русия, като се причисли към западни институции като НАТО или Европейския съюз ", добави О`Конъл, специалист по интернационално право и приложимост на мощ.

Според Кремъл, Путин е подчертал пред Байдън, че НАТО носи отговорност за ескалацията на напрежението по границите на Русия и упрекна 30-членния алианс в построяването на военни сили в прилежащи на Русия страни.

Украйна предизвестява Вашингтон и европейските съдружници от седмици, че съветските войски се струпват по източната й граница, развиване, което е сходно на нахлуването на Русия в Крим през 2014 година Анексията на Черноморския полуостров провокира серия от наказания против Москва.

" Ако въпреки всичко нахлуе в Украйна, Русия евентуално ще бъде изправена пред по-тежки последствия ", в сравнение с през 2014 година, сподели О`Конъл.

" Путин знае, че една инвазия евентуално ще притегли яростна украинска военна опозиция. Глобалният отговор на подобен безочлив акт на експанзия евентуално би бил даже по-скъп от нашествието в Крим ", добавя О`Конъл.

Съливан омаловажи опасенията, че спомагателните наказания няма да възпрат Русия.

" Нещата, които не направихме през 2014 година, сме подготвени да създадем и в този момент ", сподели Съливан, добавяйки, че Белият дом работи в тясно съдействие с европейските съдружници, специалисти от Министерството на финансите, Държавния департамент и Съвета за национална сигурност по пакет на стопански и политически контрамерки.

Попитан съответно какви ограничения са подготвени да наложат Съединени американски щати, Съливан отхвърли да даде детайлности.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Москва да деескалира напрежението и повтори, че ангажиментът на алианса към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна " остава непреклонен ".

" Украйна е суверенна, самостоятелна нация. И всяка суверенна, самостоятелна нация има право да избере собствен личен път, в това число част от какъв тип контракти за сигурност желае да бъде. Така че Украйна и 30-те съдружници би трябвало да решат по кое време Украйна е подготвена да се причисли към НАТО ", сподели Столтенберг по време на среща на НАТО в Рига, Латвия.

" Русия няма несъгласие и няма право да се намесва в този развой ", сподели Столтенберг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР